Награда в конкурса „За Енджиотата и хората“ 2020

Център „Мария” спечели годишната награда  в конкурса „За Енджиотата и хората“ 2020 с единодушното решение на журито за есето на психолога Донка Петрова ”Заедно е чудесно”. /ГРАМОТА - виж тук/

ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА 2020 г.

Текстът на програмата е в прикачения файл - изтеглете тук.

В община Елена стартира проект срещу домашното насилие

 

В община Елена стартира проект срещу домашното насилиеОбщина Елена и Център „Мария” в Горна Оряховица продължават сътрудничеството си в изпълнението на съвместна инициатива „Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново“. Целите на проекта са продиктувани от нуждите на деца и семейства в риск от насилие, малтретиране и изоставяне, с които Център „Мария” се сблъсква от години.

В Елена стартира проект срещу домашното насилие

Община Елена и Център „Мария” в Горна Оряховица продължават сътрудничеството си в изпълнението на съвместна инициатива „Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново“. Целите на проекта са продиктувани от нуждите на деца и семейства в риск от насилие, малтретиране и изоставяне, с които Център „Мария” се сблъсква от години

Увеличава се насилието върху родители от собствените им деца

Видео репортаж на ЕК Царвец:

http://ekcarevec.com/view.php?id=8596

Людмила Цветанова и Донка Петрова от „Център Мария”: Домашното насилие ескалира, става по-брутално и жестоко

 

Людмила Цветанова и Донка Петрова от „Център Мария”: Домашното насилие ескалира, става по-брутално и жестоко


Случаите на домашно насилие нараснаха с една трета в някои държави от ЕС след въвеждане на извънредното положение, твърди документ на Европейския парламент. Държавите членки трябва да предоставят на жертвите по-гъвкави възможности за съобщаване на насилие,

С 20 000 лева Програма „Ирис” ще финансира проект на Център „Мария”

С 20 000 лева Програма „Ирис” ще финансира проект на Център „Мария”

Проектът „Реална помощ за семействата – ще се справим ЗАЕДНО”  на горнооряховското Сдружение „Център Мария” бе сред първите четири, одобрени от новата Програма „Ирис”, която е създадена специално да подкрепя най-уязвимите групи на обществото, пострадали от кризата с коронавируса.

Програма „Ирис“ е създадена по инициатива на фондация „Работилница за граждански инициативи“, Български дарителски форум и Национална мрежа за децата. Управлява се от фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата подкрепя проекти на граждански организации, читалища и инициативни групи в помощ на засегнати от COVID-19 уязвими деца и техните семейства.

Син тормози майка си и сестра си заради наследствен имот

Сериозен ръст на насилието над възрастните хора от страна на техните близки отчитат през последните години от “Център Мария” в Г. Оряховица. Тормозът към хората от третата възраст най-често е от деца и внуци заради имоти или пари. Един от последните случаи, по който работят експертите от сдружението, е свързан с възрастна жена, тормозена от нейния син заради наследствен имот.

Весела БАЙЧЕВА Янтра днес (връзка към оригиналната статия)

РЪСТ НА СЛУЧАИТЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ

Ръст на домашното насилие по време на социалната изолация и след карантината ,отчитат психолози . Във Велико Търново регистрират тревожно нарастване на случаите на тормоз над възрастни жени от техните близки.
Репортаж на TV+ Новини

С букет от билки и скромно дарение „Зонта” подкрепи Център „Мария” в работата за защита на жените

 С букет от билки, набрани на Еньовден, и парично дарение „Зонта Велико Търново” подкрепи Център „Мария” в работата му за защита на жените и жертвите на насилие. Дарението ни е малко, но то е символ, чрез който се надяваме да привлечем вниманието на повече хора към този проблем.