С букет от билки и скромно дарение „Зонта” подкрепи Център „Мария” в работата за защита на жените

Само през времето на извънредното положение девет жени в България са загубили живота си заради домашно насилие. Нека подкрепим тези, които помагат на жертвите и възпитаме нетърпимост към насилието, каза президентът на „Зонта” инж. Красимира Коцева, връчвайки дарението.

За нас няма малки и големи дарения, всяка помощ е важна и всеки жест е ценен. Няма нищо по-естествено от това женските организации да си сътрудничат. Проблемът е много сериозен, защото зад деветте, загубили живота си, има още сто пъти по толкова неизвестни жени, които никога не са имали право на нормален живот, заради насилието вкъщи, каза председателят на Сдружението Людмила Цветанова.

По традиция „Зонта България” прави голяма национална среща на Еньовден на Старозагорските бани. По това време там има Еньовденски събор, в който С букет от билки и скромно дарение „Зонта” подкрепи Център „Мария” в работата за защита на женитесе включват и дамите от „Зонта”. Сутрин рано се берат билки в околностите на курорта, а после се продават на щанд на събора, който е посещаван от хора от цяла България. Средствата, събрани на Еньовден, се внасят във Фондация „Зонта”, чиято цел е да подкрепя женското развитие и да се бори срещу насилието и дискриминацията над жените. Заради извънредната ситуация тази година събор и Еньовденска сбирка няма, а всички клубове на женската организация бяха насърчени да направят свои събития и да помогнат със събраните средства кризисни центрове в своите региони. Тъй като в областта все още няма кризисен център, а дейността на Сдружение „Център Мария” най-много се доближава до това, дарението на Търновския „Зонта клуб” бе насочено към него. Парите ще се използват за така наречените кризисни пакети – вещите и материалите от първа необходимост, които са нужни при извеждане на жертва на насилие от дома й и настаняване в някой от центровете.

Връзка към оригиналната статия в "РегНюз.нет":

https://regnews.net/news/15930112674657/s-buket-ot-bilki-i-skromno-darenie-zonta-podkrepi-tsentar-mariya-v-rabotata-za-zashtita-na-zhenite